Złoty Tort z gołębiami z lukru plastycznego
Złoty,
błyszczący, wegański, wyjątkowy.
Z
wnętrzem delikatnego, puszystego
biszkoptu ,nasączonego alkoholem. Waniliowej kremowej masy z nerkowców , z
delikatną śmietanką kokosową , brzoskwiniami ,przekładany konfiturą truskawkową.
Cały otulony rozwałkowaną masą lukrową. Zdobiony złotym jadalnym brokatem , słodkimi
perełkami , białym ,,pierzem " waflowym i
wyciętymi gołębiami z lukru
plastycznego.
Tort
idealny na okazję. ( Nowy Rok, urodziny czy wesele).
Zapraszam
do stworzenie tego jadalnego dzieła.
Zaczynamy
od upieczenia 2 Biszkoptów.
Składniki
:
Biszkopt
jasny :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/ 2 szklanki oleju
- Pół szklanki cukru
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka sojowego + 1 łyżeczka sody oczyszczonej i 2 łyżkami wyciśniętego soku z cytryny.
Przygotowanie
:
Całość
razem miksujemy. Na końcu dodajemy mleko sojowe z wymieszaną sodą i sokiem z
cytryny. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok
40 min w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Biszkopt
ciemny:
Składniki
i przygotowanie identyczne jak przy biszkopcie jasnym tylko należy dodać 2 łyżki
ciemnego kakao .
Masy
do przekładania tortu :
- 2 szklanki namoczonych przez noc nerkowców
- Puszka kremowego mleczka kokosowego.
- Pół szklanki ksylitolu lub cukru pudru
- Wiórki kokosowe
- Ziarna laski prawdziwej wanilii
- Pokrojone w plasterki brzoskwinie z puszki
- Konfitura truskawkowa
- Oraz utarta margaryna wegańska z cukrem pudrem ( 1/4 kostki + 2 łyżki cukru pudru )
Masa
nerkowcowo-kokosowa:
Nerkowce
odsączamy z wody i blendujemy. Następnie dodajemy ksylitol lub cukier puder
,mleczko kokosowe , ziarna wanilii i całość blendujemy dokładnie na gładką
kremową masę, dodajemy kilka łyzek wiórek kokosowych. Wkładamy do lodówki.
Dodatki
do zdobienia :
- Lukier plastyczny 500 g do pokrycia tortu
- Lukier plastyczny do gołębi i zdobień ok 250 g
- Złoty brokat jadalny
- Perełki jadalne
- Wiórki waflowe białe
Upieczone
i wystudzone biszkopty przekrwamy na pół. Potrzebujemy 4 blaty. Zaczynamy od
ciemnego, nasączamy ponczem z mocnej herbaty cukrem i alkoholem. Nakładamy
konfiturę truskawkową. Następnie przykrywamy jasnym biszkoptem. Znowu nasączamy
ponczem. I na wierzch Nakładamy tym razem masę nerkowcowo-kokosową i układamy
pokrojone w plasterki brzoskwinie w kolejności znowu blat czekoladowy i poncz
oraz konfitura truskawkowa i nakrywamy ostatnim jasnym blatem. Całość smarujemy
utartą margaryną wegańską z cukrem pudrem.
I
zaczynamy ozdabiać nasz tort lukrem plastycznym.
Rozwałkowujemy
arkusz lukru aby pokrył nam cały tort. Nakładamy na tort.
Następnie
przygotowany tort posypujemy złotym jadalnym brokatem. Wykrawamy gołębie za
pomocą lukru plastycznego i wykrawaczek. Możecie kupić różne wykrawaczki z różnymi
figurkami.
Ozdabiamy
nasz tort jak tylko sobie wymarzymy.
Dodajemy gołębie na tort, Perełki , Wiórki waflowe (pierze) .
I
nasz tort jest już gotowy.
Zapraszam
do przygotowania tym razem czasochłonnego dzieła. To cudo zajmie Wam troszkę więcej
czasu w kuchni niż tradycyjne ciasto , ale gwarantuję warto! Uwierzcie , zrobi
wrażenie na gościach i najbliższych. Jest wyjątkowe i niebanalne. Jadalny
brokat , gołębie to coś na pewno wyszukanego. Zaskoczcie!
Nie do wiary że takie cuda można w taki prosty sposób przygotować! Chciałabym spróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń