Złoty Tort z gołębiami z lukru plastycznego


Złoty, błyszczący, wegański, wyjątkowy.
Z wnętrzem  delikatnego, puszystego biszkoptu ,nasączonego alkoholem. Waniliowej kremowej masy z nerkowców , z delikatną śmietanką kokosową , brzoskwiniami ,przekładany konfiturą truskawkową. Cały otulony rozwałkowaną masą lukrową. Zdobiony złotym jadalnym brokatem , słodkimi perełkami , białym ,,pierzem " waflowym i  wyciętymi gołębiami  z lukru plastycznego.
Tort idealny na okazję. ( Nowy Rok, urodziny czy wesele).
Zapraszam do stworzenie tego jadalnego dzieła.
Zaczynamy od upieczenia 2 Biszkoptów.

   

 





 



Składniki :

Biszkopt jasny :


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/ 2 szklanki oleju
  • Pół szklanki cukru
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka sojowego + 1 łyżeczka sody oczyszczonej i 2 łyżkami wyciśniętego soku z cytryny.

Przygotowanie :

Całość razem miksujemy. Na końcu dodajemy mleko sojowe z wymieszaną sodą i sokiem z cytryny. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 min w 180 stopniach (do suchego patyczka).

Biszkopt ciemny:

Składniki i przygotowanie identyczne jak przy biszkopcie jasnym tylko należy dodać 2 łyżki ciemnego kakao .

Masy do przekładania tortu :


  • 2 szklanki namoczonych przez noc nerkowców
  • Puszka kremowego mleczka kokosowego.
  • Pół szklanki ksylitolu lub cukru pudru
  • Wiórki kokosowe
  • Ziarna laski prawdziwej wanilii
  • Pokrojone w plasterki brzoskwinie z puszki
  • Konfitura truskawkowa
  • Oraz utarta margaryna wegańska z cukrem pudrem ( 1/4 kostki + 2 łyżki cukru pudru )

Masa nerkowcowo-kokosowa:

Nerkowce odsączamy z wody i blendujemy. Następnie dodajemy ksylitol lub cukier puder ,mleczko kokosowe , ziarna wanilii i całość blendujemy dokładnie na gładką kremową masę, dodajemy kilka łyzek wiórek kokosowych. Wkładamy do lodówki.

Dodatki do zdobienia :

  • Lukier plastyczny 500 g do pokrycia tortu
  • Lukier plastyczny do gołębi i zdobień  ok 250 g
  • Złoty brokat jadalny
  • Perełki jadalne
  • Wiórki waflowe białe

Upieczone i wystudzone biszkopty przekrwamy na pół. Potrzebujemy 4 blaty. Zaczynamy od ciemnego, nasączamy ponczem z mocnej herbaty cukrem i alkoholem. Nakładamy konfiturę truskawkową. Następnie przykrywamy jasnym biszkoptem. Znowu nasączamy ponczem. I na wierzch Nakładamy tym razem masę nerkowcowo-kokosową i układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie w kolejności znowu blat czekoladowy i poncz oraz konfitura truskawkowa i nakrywamy ostatnim jasnym blatem. Całość smarujemy utartą margaryną wegańską z cukrem pudrem.
I zaczynamy ozdabiać nasz tort lukrem plastycznym.
Rozwałkowujemy arkusz lukru aby pokrył nam cały tort. Nakładamy na tort.
Następnie przygotowany tort posypujemy złotym jadalnym brokatem. Wykrawamy gołębie za pomocą lukru plastycznego i wykrawaczek. Możecie kupić różne wykrawaczki z różnymi figurkami.
Ozdabiamy nasz tort jak tylko  sobie wymarzymy. Dodajemy gołębie na tort, Perełki , Wiórki waflowe (pierze) .
I nasz tort jest już gotowy.

Zapraszam do przygotowania tym razem czasochłonnego dzieła. To cudo zajmie Wam troszkę więcej czasu w kuchni niż tradycyjne ciasto , ale gwarantuję warto! Uwierzcie , zrobi wrażenie na gościach i najbliższych. Jest wyjątkowe i niebanalne. Jadalny brokat , gołębie to coś na pewno wyszukanego. Zaskoczcie!


Komentarze

  1. Nie do wiary że takie cuda można w taki prosty sposób przygotować! Chciałabym spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz