,,Śledziki" z boczniaków z warzywami i bakaliami


Niebawem Sylwester, planujecie spędzić ten magiczny dzień w domu ze znajomymi? Na pewno szykujecie pyszne przekąski na ten wyjątkowy wieczór. Mam dla Was przepis na oryginalne ,,Śledziki "z boczniaków, z idealnie pasującymi warzywami oraz podkreślający i wyrazisty smak bakaliami. Są idealną alternatywą tradycyjnych śledzi i smakują jak prawdziwe ,a z takimi dodatkami zaskakująco pysznie! Przekonacie się sami! Zapraszam do przygotowania.

 

 

 

 

  

  

Składniki :
  • Opakowanie boczniaków
  • Ogórki kiszone
  • Czerwona ,żółta i zielona papryka
  • Por
  • Czerwona cebula
  • Bakalie : suszone śliwki , żurawina oraz morele
  • Olej do zalania
  • Przyprawy : sól ziołowa, kolorowy pieprz

Przygotowanie :

Boczniaki gotujemy kilka minut  w warzywnym ,wegańskim bulionie z przyprawami. Następnie odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy warzywa, wszystkie kroimy w drobną kosteczkę. Wystudzone boczniaki kroimy w grubsze paseczki. Przygotowujemy ozdobny , duży słoik. Tworzymy warstwy.  Wkładamy na dnie słoika po garstce warzyw , następnie boczniaki  i tak tworząc kolorowe warstwy, zapełniamy cały słoiczek aż do wykorzystania wszystkich składników. Następnie zalewamy całość olejem i posypujemy solą ziołową i kolorowym pieprzem. Wkładamy nasze ,,Śledziki" do lodówki.


Zapraszam do przygotowania takich oryginalnych ,,śledzików na sylwestrową zabawę. Zaskoczycie gości dosyć nietypową przekąską. Śledziki są wyraziste w smaku, idealnie komponują się w towarzystwie białego wina. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Komentarze

Prześlij komentarz