,,Śledziki" z boczniaków z warzywami i bakaliami
Niebawem
Sylwester, planujecie spędzić ten magiczny dzień w domu ze znajomymi? Na pewno
szykujecie pyszne przekąski na ten wyjątkowy wieczór. Mam dla Was przepis na
oryginalne ,,Śledziki "z boczniaków, z idealnie pasującymi warzywami oraz
podkreślający i wyrazisty smak bakaliami. Są idealną alternatywą tradycyjnych śledzi
i smakują jak prawdziwe ,a z takimi dodatkami zaskakująco pysznie! Przekonacie
się sami! Zapraszam do przygotowania.
Składniki
:
- Opakowanie boczniaków
- Ogórki kiszone
- Czerwona ,żółta i zielona papryka
- Por
- Czerwona cebula
- Bakalie : suszone śliwki , żurawina oraz morele
- Olej do zalania
- Przyprawy : sól ziołowa, kolorowy pieprz
Przygotowanie
:
Boczniaki
gotujemy kilka minut w warzywnym ,wegańskim
bulionie z przyprawami. Następnie odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym.
Przygotowujemy warzywa, wszystkie kroimy w drobną kosteczkę. Wystudzone
boczniaki kroimy w grubsze paseczki. Przygotowujemy ozdobny , duży słoik.
Tworzymy warstwy. Wkładamy na dnie słoika
po garstce warzyw , następnie boczniaki
i tak tworząc kolorowe warstwy, zapełniamy cały słoiczek aż do
wykorzystania wszystkich składników. Następnie zalewamy całość olejem i
posypujemy solą ziołową i kolorowym pieprzem. Wkładamy nasze ,,Śledziki"
do lodówki.
Zapraszam
do przygotowania takich oryginalnych ,,śledzików na sylwestrową zabawę.
Zaskoczycie gości dosyć nietypową przekąską. Śledziki są wyraziste w smaku,
idealnie komponują się w towarzystwie białego wina. Koniecznie wypróbujcie ten
przepis!
Białe wino i śledzie =pyszny wieczór :)
OdpowiedzUsuń