Pierogi z dyniowym nadzieniem
Delikatne ciasto i aromatyczne dyniowe nadzienie. Czas na jesienne danie: Pierogi z nadzieniem dyniowym. Powoli sezon na dynie dobiega końca , dlatego przygotowałam przepis na ciekawy, oryginalny farsz dyniowy z dodatkiem curry. Jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty. Zapraszam do wypróbowania , na pewno znajdą się tutaj wielbiciele pierogów.
Składniki:
Ciasto
:
- Ok 3 szklanek mąki pszennej (typ 500)
- 1 szklanka gorącej wody
- 3/4 szklanki oleju
- Pół łyżeczki soli
Wszystkie
składniki dokładnie ze sobą łączymy, zagniatamy do czasu aż utworzymy miękkie,elastyczne
ciasto. Następnie dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółeczka.
Nadzienie:
- Ćwiartka dyni -puree dyniowe
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 duża cebulka
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawa curry:
- Starty imbir, kurkuma
- Majeranek, sól pieprz
- Oliwa do smażenia
Dynię
pieczemy ,obieramy i blendujemy na puree. Gotujemy pokrojone ziemniaki i
marchewki do miekkości i dokładnie rozgniatamy widelcem. Cebulkę pokrojoną w
kosteczkę smażymy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy pokrojony ząbek
czosnku. Następnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy przyprawy : curry:
starty imbir, kurkumę,zioła, sól i pieprz do smaku.
Łączymy
wszystko razem dokładnie.
Przygotowanie:
Na
przygotowane wykrojone kółeczka za pomocą łyżeczki nakładamy porcję farszu i
lepimy pierogi, dokładnie doklejając brzegi, tworząc delikatna falbankę.
Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie delikatnie
osolonej z dodatkiem oleju aż do wyłynięcia .
Następnie
podajemy na ciepło , ozdabiając świeżą bazylią lub natką pietruszki i zajadamy
.
Pierogi
z aromatycznym nadzieniem dyniowym będą idealną alternatywą do tradycyjnych
pierogów. Eksperymentujcie z różnymi smakami tworząc nowe, oryginalne i
smakowite farsze. Odrobina wyobraźni , zabawy a powstają ciekawe nowe potrawy.
Polecam i zapraszam na kolejny post 😉
Komentarze
Prześlij komentarz