Pierogi z dyniowym nadzieniem



Delikatne ciasto i aromatyczne dyniowe nadzienie. Czas na  jesienne danie: Pierogi z nadzieniem dyniowym. Powoli sezon na dynie dobiega końca , dlatego przygotowałam przepis na ciekawy, oryginalny farsz dyniowy z dodatkiem curry. Jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty. Zapraszam do wypróbowania , na pewno znajdą się tutaj wielbiciele pierogów.

  

 

  

Składniki:

Ciasto :

  • Ok 3 szklanek mąki pszennej (typ 500)
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • Pół łyżeczki soli


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, zagniatamy do czasu aż utworzymy miękkie,elastyczne ciasto. Następnie dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółeczka.

Nadzienie:

  • Ćwiartka dyni -puree dyniowe
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • Przyprawa curry:
  • Starty imbir, kurkuma
  • Majeranek, sól pieprz
  • Oliwa do smażenia


Dynię pieczemy ,obieramy i blendujemy na puree. Gotujemy pokrojone ziemniaki i marchewki do miekkości i dokładnie rozgniatamy widelcem. Cebulkę pokrojoną w kosteczkę smażymy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy pokrojony ząbek czosnku. Następnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy przyprawy : curry: starty imbir, kurkumę,zioła, sól i pieprz do smaku.
Łączymy wszystko razem dokładnie.

Przygotowanie:

Na przygotowane wykrojone kółeczka za pomocą łyżeczki nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi, dokładnie doklejając brzegi, tworząc delikatna falbankę.
 Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie delikatnie osolonej z dodatkiem oleju aż do wyłynięcia .
Następnie podajemy na ciepło , ozdabiając świeżą bazylią lub natką pietruszki i zajadamy .


Pierogi z aromatycznym nadzieniem dyniowym będą idealną alternatywą do tradycyjnych pierogów. Eksperymentujcie z różnymi smakami tworząc nowe, oryginalne i smakowite farsze. Odrobina wyobraźni , zabawy a powstają ciekawe nowe potrawy. Polecam i zapraszam na kolejny post 😉

Komentarze