Piernikowo-bakaliowe pralinki i domowa czekoladka
Święta
już tuż tuż. Zapewne każdy z Was pochłonięty jest przygotowaniami różnych świątecznych
pyszności. Tym razem przedstawię Wam przepis na rozpływające się w ustach
piernikowo-bakaliowe pralinki oraz pyszną czekoladkę, którą stworzycie za pomocą
tej samej masy. Pralinki są pyszne, słodkie, delikatne i przede wszystkim wegańskie
bez dodatku mąki i białego cukru. Pralinki oraz czekoladka będą słodką przekąską
na święta oraz sprawdzą się idealnie na upominek pod choinkę.
Składniki
:
- 1 kremowe mleczko kokosowe
- 20 dag wegańskich ciastek korzennych pokruszonych na pył
- Pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki syropu z agawy/syropu klonowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki kakao
- Szczypta soli
- Bakalie: suszona żurawina ,rodzynki ,pokruszone orzechy
Ciastka
korzenne kruszymy na pył. Dodajemy
roztopiony olej kokosowy i mieszamy. Następnie dodajemy syrop z agawy,masło
orzechowe ,kakao, cukier waniliowy,szczyptę soli. Dodajemy kremowe mleczko
kokosowe i wszystko razem dokładnie mieszamy. Kroimy bakalie i dodajemy do
masy.
Przygotowujemy
posypkę: rozkruszone ciastka korzenne, pokrojone drobno bakalie,kakao.
Będą
nam potrzebne silikonowe foremki , do których wlewamy naszą masę. Nakładamy porcje
masy do każdej foremki. Następnie ozdabiamy nasza posypką.
Tak
samo z reszty masy możemy przygotować czekoladkę:
Na
folię aluminiową nakładamy masę tworząc prostokąt. Dodajemy na wierzch posypkę.
Pralinki i czekoladę wkładamy do zamrażalnika na conajmniej godzinę. Następnie
wyciągamy pralinki z foremek oraz czekoladę z folii i nasze słodkości są już
gotowe.
Zapraszam
do stworzenia takich słodkości. Pralinki i czekoladka będą idealnym dodatkiem
do prezentu pod choinkę dla najbliższych. Zapewne każdego ucieszy taki słodki
upominek przygotowany przez Was osobiście tak od serca.
Komentarze
Prześlij komentarz