Piernikowo-bakaliowe pralinki i domowa czekoladka

Święta już tuż tuż. Zapewne każdy z Was pochłonięty jest przygotowaniami różnych świątecznych pyszności. Tym razem przedstawię Wam przepis na rozpływające się w ustach piernikowo-bakaliowe pralinki oraz pyszną czekoladkę, którą stworzycie za pomocą tej samej masy. Pralinki są pyszne, słodkie, delikatne i przede wszystkim wegańskie bez dodatku mąki i białego cukru. Pralinki oraz czekoladka będą słodką przekąską na święta oraz sprawdzą się idealnie na upominek pod choinkę.

 
 

 

 

 

 
Składniki :

  • 1 kremowe mleczko kokosowe
  • 20 dag wegańskich ciastek korzennych pokruszonych na pył
  • Pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki syropu z agawy/syropu klonowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki kakao
  • Szczypta soli
  • Bakalie: suszona żurawina ,rodzynki ,pokruszone orzechy


Ciastka korzenne kruszymy na pył.  Dodajemy roztopiony olej kokosowy i mieszamy. Następnie dodajemy syrop z agawy,masło orzechowe ,kakao, cukier waniliowy,szczyptę soli. Dodajemy kremowe mleczko kokosowe i wszystko razem dokładnie mieszamy. Kroimy bakalie i dodajemy do masy.
Przygotowujemy posypkę: rozkruszone ciastka korzenne, pokrojone drobno bakalie,kakao.
Będą nam potrzebne silikonowe foremki , do których wlewamy naszą masę. Nakładamy porcje masy do każdej foremki. Następnie ozdabiamy nasza posypką.
Tak samo z reszty masy możemy przygotować czekoladkę:
Na folię aluminiową nakładamy masę tworząc prostokąt. Dodajemy na wierzch posypkę. Pralinki i czekoladę wkładamy do zamrażalnika na conajmniej godzinę. Następnie wyciągamy pralinki z foremek oraz czekoladę z folii i nasze słodkości są już gotowe.

Zapraszam do stworzenia takich słodkości. Pralinki i czekoladka będą idealnym dodatkiem do prezentu pod choinkę dla najbliższych. Zapewne każdego ucieszy taki słodki upominek przygotowany przez Was osobiście tak od serca.

Komentarze