Jesienna tarta jabłkowa z cynamonem


Aromatyczna , jabłkowa , wegańska, pyszna.  Kruche , słodkie ciasto i ułożone jabłka w towarzystwie cynamonu. Alternatywa tradycyjnej szarlotki. Sprawdzi się idealnie na melancholijny wieczór, w towarzystwie gorącej herbaty , koca i dobrej książki. Zapraszam do przygotowania jesiennego deseru.

 

 

 

 

Składniki :

Ciasto:


  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g margaryny wegańskiej lub 1/2 szklanki oleju
  • Pół szklanki zimnej wody
  • Pół szklanki cukru trzcinowego

Mąkę przesiewamy na stolnicę , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy do czasu połączenia wszystkich składników i otrzymania  zwartego ciasta. Następnie wkładamy do lodówki na ok pół godziny.

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy że skórki). Kroimy w ćwiartki , a następnie w plasterki ok 1 cm.  W misce z gorącą wodą z dodatkiem cytryny, moczymy ok 20 min , wtedy sprawimy, że jabłka zmiękną.

Przygotowanie:

Przygotowujemy formę do tarty. Smarujemy margaryną lub  olejem i opruszamy mąką. Wyciągamy ciasto z lodówki i wylepiamy  formę. Następnie ozdabiamy naszą tartę jabłkami. Jabłka układamy dookoła , tworząc rzędy. Układamy , wypełniając  ciasto jabłkami. Następnie  oprószamy cukrem trzcinowym i cynamonem. Z resztek ciasta możemy wykroić za pomocą foremek kilka ,,ciasteczek" np serduszek i ozdobić dodatkowo naszą tartę. Przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 min w 180 stopniach, do zrumienienia.

Gotową tartę zajadamy na ciepło, tak smakuje najlepiej w towarzystwie jesiennej herbaty. Gwarantuję ,że aromatem i zapachem oraz wyglądem poprawi Wam chociaż odrobinę nastrój w te melancholijne i ponure wieczory.
Przygotujcie sami , jabłkowe cudo!


Komentarze

  1. Ja akurat jestem na diecie ale na pewno po niej wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! <3
    Z chęcią skorzystam z przepisu.
    Pozdrawiam!

    lublins.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz