Jesienna tarta jabłkowa z cynamonem
Aromatyczna , jabłkowa , wegańska, pyszna. Kruche , słodkie ciasto i ułożone jabłka w towarzystwie cynamonu. Alternatywa tradycyjnej szarlotki. Sprawdzi się idealnie na melancholijny wieczór, w towarzystwie gorącej herbaty , koca i dobrej książki. Zapraszam do przygotowania jesiennego deseru.
Składniki
:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 150 g margaryny wegańskiej lub 1/2 szklanki oleju
- Pół szklanki zimnej wody
- Pół szklanki cukru trzcinowego
Mąkę
przesiewamy na stolnicę , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy
do czasu połączenia wszystkich składników i otrzymania zwartego ciasta. Następnie wkładamy do
lodówki na ok pół godziny.
Nadzienie
jabłkowe:
Jabłka
myjemy, usuwamy gniazda nasienne (nie obieramy że skórki). Kroimy w ćwiartki ,
a następnie w plasterki ok 1 cm. W misce
z gorącą wodą z dodatkiem cytryny, moczymy ok 20 min , wtedy sprawimy, że jabłka
zmiękną.
Przygotowanie:
Przygotowujemy
formę do tarty. Smarujemy margaryną lub
olejem i opruszamy mąką. Wyciągamy ciasto z lodówki i wylepiamy formę. Następnie ozdabiamy naszą tartę jabłkami.
Jabłka układamy dookoła , tworząc rzędy. Układamy , wypełniając ciasto jabłkami. Następnie oprószamy cukrem trzcinowym i cynamonem. Z
resztek ciasta możemy wykroić za pomocą foremek kilka ,,ciasteczek" np
serduszek i ozdobić dodatkowo naszą tartę. Przygotowane ciasto wkładamy do
piekarnika i pieczemy ok 50 min w 180 stopniach, do zrumienienia.
Gotową
tartę zajadamy na ciepło, tak smakuje najlepiej w towarzystwie jesiennej
herbaty. Gwarantuję ,że aromatem i zapachem oraz wyglądem poprawi Wam chociaż
odrobinę nastrój w te melancholijne i ponure wieczory.
Przygotujcie
sami , jabłkowe cudo!
Ja akurat jestem na diecie ale na pewno po niej wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńJaka pychotka <3
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! <3
OdpowiedzUsuńZ chęcią skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam!
lublins.blogspot.com