Wegańskie pełnowartościowe burgery z tofu i warzywami
Chrupiąca
bułka z ziarnami , marynowanym , delikatnym i aromatycznym tofu z mixem
kolorowych warzyw. To pomysł na pożywne, roślinne , zdrowe i pełnowartościowe śniadanie.
Idealna kompozycja na posiłek pełen witamin , szczegolnie dla osób które są na
diecie. Zapraszam do przygotowania chrupiących ,kolorowych burgerów na pierwszy posiłek dnia. Sprawdzą się również
jako na wynos o pracy, kolację, przyjęcia urodzinowe i inne
okolicznosności. Będą również idealną zdrową alternatywą fast foodów. Kolorami
zachęcają do jedzenia, idealne również dla niejadków.
Składniki:
- Bułeczki pełnoziarniste
- Kostka naturalnego tofu + marynata ( 2 łyżki musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól pieprz, czerwona paptyka, curry, zioła prowansalskie, wyciśnięty czosnek)
- Mix ulubionych warzyw : szpinak, mix sałat, rukola, pomidorki koktajlowe, kolorowa papryka, ogórek kiszony, świeża bazylia
- Przyprawy , zioła
- Pasta paprykowo-pomidorowa ( 2 papryki , 4 pomidory malinowe , przyprawy , zioła , łyżka oliwy)
Przygotowania:
Bułeczki
przekrwamy na pół i podgrzewamy w piekarniku aby były ciepłe i chrupiące.
Przygotowowujemy
serek tofu. Rofu kroijmy w grubsze plastry
i przekładamy do miseczki, nacierając dokładnie marynatą. Odkładamy do
lodówki. Następnie smażymy w niewielkiej ilości oleju kokosowego z jednej i z
drugiej strony na złocisty kolor. Odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu.
Przygotowujemy warzywa , kroimy w plasterki/ kosteczkę. Kiedy mamy przygotowane
wszystkie składniki zabieramy się za składanie burgerów. Ciepłe i chrupiące bułeczki
wyciągamy , smarujemy pastą paprykowo- pomidorową , następnie dodajemy mix sałat,
szpinak, w kolejności usmażone marynowane tofu, pozostałe pokrojone warzywa
posypujemy przyprawami i ziołami i przykrywamy
drugą połówką bułeczki Ozdabiamy bazylią. Podajemy z gorącą herbatą.
Pasta
paprykowo- pomidorowa :
Nagrzewamy
piekarnik na 180 stopni. Wkładamy czerwoną paprykę , pomidory, na wyłożoną
papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez ok 40 min. Po chwili ściągamy
skórkę z warzyw i blendujemy z przyprawamy i z oliwą na gładką masę. Wkładamy
do lodówki do połączenia się składników.
Mam
nadzieję, że przepis na kolorowe , zdrowe roślinne burgery przypadł Wam do
gustu i niebawem sami takie stworzycie.
Pełnowartościowe śniadanie i pełne witamin to podstawa. A takie burgery
to samo zdrowie , bez sztucznych i zbędnych dodatków. Gwarantuję , że ta wersja
smakiem i aromatem zachwyci i zadowoli
wielbicieli fast foodów.
Zajadajcie
wspólnie i nacieszcie oczy pięknymi kolorami , które namalujecie na talerzu. 😉
Czy to bułka z biedronki?
OdpowiedzUsuńUwielbiam Burgery ale do głowy by mi nie przyszło takie ciekawe połączenie ! Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńAle bym to z chęcią spróbowała! 😀
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie. Choc nie ukrywam ze chyba bym nie mogla sie powstrzymac przed wlozeniem tam kotleta... 🤔
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ten burger. Uwielbiam takie jedzenie, przepełnione dobrociami jak warzywa !
OdpowiedzUsuń