Wegańskie pełnowartościowe burgery z tofu i warzywami

Chrupiąca bułka z ziarnami , marynowanym , delikatnym i aromatycznym tofu z mixem kolorowych warzyw. To pomysł na pożywne, roślinne , zdrowe i pełnowartościowe śniadanie. Idealna kompozycja na posiłek pełen witamin , szczegolnie dla osób które są na diecie. Zapraszam do przygotowania chrupiących ,kolorowych burgerów na  pierwszy posiłek dnia. Sprawdzą się również jako  na wynos o pracy,  kolację, przyjęcia urodzinowe i inne okolicznosności. Będą również idealną zdrową alternatywą fast foodów. Kolorami zachęcają do jedzenia, idealne również dla niejadków.
  

 

 


Składniki:

  • Bułeczki pełnoziarniste
  • Kostka naturalnego tofu + marynata ( 2 łyżki musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól pieprz, czerwona paptyka, curry, zioła prowansalskie, wyciśnięty czosnek)
  • Mix ulubionych warzyw : szpinak, mix sałat, rukola, pomidorki koktajlowe, kolorowa papryka, ogórek kiszony, świeża bazylia
  • Przyprawy , zioła
  • Pasta paprykowo-pomidorowa ( 2 papryki , 4 pomidory malinowe , przyprawy , zioła , łyżka oliwy)

Przygotowania:

Bułeczki przekrwamy na pół i podgrzewamy w piekarniku aby były ciepłe i chrupiące.
Przygotowowujemy serek tofu. Rofu kroijmy w grubsze plastry  i przekładamy do miseczki, nacierając dokładnie marynatą. Odkładamy do lodówki. Następnie smażymy w niewielkiej ilości oleju kokosowego z jednej i z drugiej strony na złocisty kolor. Odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu. Przygotowujemy warzywa , kroimy w plasterki/ kosteczkę. Kiedy mamy przygotowane wszystkie składniki zabieramy się za składanie burgerów. Ciepłe i chrupiące bułeczki wyciągamy , smarujemy pastą paprykowo- pomidorową , następnie dodajemy mix sałat, szpinak, w kolejności usmażone marynowane tofu, pozostałe pokrojone warzywa posypujemy przyprawami i ziołami i przykrywamy  drugą połówką bułeczki Ozdabiamy bazylią. Podajemy z gorącą herbatą.

Pasta paprykowo- pomidorowa :

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy czerwoną paprykę , pomidory, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy przez ok 40 min. Po chwili ściągamy skórkę z warzyw i blendujemy z przyprawamy i z oliwą na gładką masę. Wkładamy do lodówki do połączenia się składników.

Mam nadzieję, że przepis na kolorowe , zdrowe roślinne burgery przypadł Wam do gustu i niebawem sami takie stworzycie.  Pełnowartościowe śniadanie i pełne witamin to podstawa. A takie burgery to samo zdrowie , bez sztucznych i zbędnych dodatków. Gwarantuję , że ta wersja smakiem i aromatem  zachwyci i zadowoli wielbicieli fast foodów.

Zajadajcie wspólnie i nacieszcie oczy pięknymi kolorami , które namalujecie na talerzu. 😉

Komentarze

  1. Czy to bułka z biedronki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Burgery ale do głowy by mi nie przyszło takie ciekawe połączenie ! Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym to z chęcią spróbowała! 😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada bardzo apetycznie. Choc nie ukrywam ze chyba bym nie mogla sie powstrzymac przed wlozeniem tam kotleta... 🤔

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wygląda ten burger. Uwielbiam takie jedzenie, przepełnione dobrociami jak warzywa !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz