Torcik na ciasteczkowym spodzie z musem czekoladowym
Tym
razem wyjątkowy torcik, z dedykacją dla wielbicieli czekolady. Słodkie, pyszne
i najbardziej czekoladowe ciacho. Idealne na jesienne smutki i gorsze dni. (
pociesza i poprawia humor) 😉 Osłodźcie sobie ten
dzień!
Rozpływający
się w ustach mus czekoladowy , aksamitny, delikatny w smaku , na kruchym
owsianym spodzie ,który po upieczeniu smakuje jak pyszne ,owsiane ciasteczka.
Ciacho
można zajadać bez wyrzutów sumienia. Jest wegańskie ,zdrowe , bez sztucznych i
niepotrzebnych dodatków , a do tego smakiem i wyglądem jest po prostu doskonałe.
Zapraszam do wspólnego stworzenia:
Składniki:
Spód
owsiany:
1,5
szklanki mąki owsianej
1/2
szklanki oleju kokosowego albo innego
1/2
szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
2
łyżki syropu klonowego
Szczypta
soli
Odrobina
zimnej wody
Wszystkie
składniki dokładnie łączymy i zagniatamy w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na
pół godziny. Następnie wylepiamy przygotowaną formę (tortownicę) ciastem. Wkładamy
ciasto do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut do
delikatnego zrumienienia ciasta. Następnie po upieczeniu wyciągamy i studzimy.
Mus
czekoladowy:
2
puszki schłodzonego ( przez całą noc) mleczka kokosowego ( z lidla)
2
tabliczki gorzkiej czekolady z dużą
zawartością kakao
Łyżeczka
oleju kokosowego
2
łyżki kakao
1/2
szklanki ksylitolu albo cukru pudru
Do
rondelka przekładamy stałą część mleczka kokosowego i dodajemy połamaną w
kostki czekoladę i pozostałe składniki. Na małym ogniu podgrzewamy wszystko cały
czas mieszając do całkowitego połączenia składników i do zgęstnienia masy.
Następnie
wylewamy na upieczone dno.
Od
razu ozdabiamy owocami (malinami,borówkami,truskawkami).
Wkładamy
na całą noc do lodówki.
Na
drugi dzień zajadamy.
Zapraszam
Was do stworzenia ciasta z prawdziwym
musem czekoladowym. Sprawcie sobie i najbliższym niesamowitą przyjemność i
delektujcie się smakiem i delikatnością
ciasta przy kawie , szczególnie w te jesienne ,melancholijne dni 😉
Gwarantuję poprawę humoru i osłodzenie
dnia 😉
Komentarze
Prześlij komentarz