Mini pizzerki francuskie
Kolorowe,
chrupiące, wegańskie, pyszne- Mini pizze francuskie. Przedstawiam Wam jeden z
wielu pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego. Tym razem przepis
szczególnie dla Wielbicieli tradycyjnej pizzy. Bedzie to zdecydowanie
alternatywa i ciekawa koncepcja, na przystawkę na urodzinowym przyjęciu, kolacji. Sprawdzi się
również jako przekąska do zabrania do kina albo pyszny obiad na wynos do pracy.
Składniki:
Wegański
arkusz ciasta francuskiego
Przecier
pomidorowy /ketchup
Ulubione
warzywa:
Kolorowa
papryka, czerwona fasolka z puszki, kukurydza konserwowa, pomidorki koktajlowe,
pieczarki, cebulka, oliwki itd
Zielona
natka pietruszki
Przyprawy:
sól, pieprz, zioła: oregano, bazylia
Przygotowanie:
Rozwijamy
arkusz ciasta francuskiego. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy kółeczka i
przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykrojone kółeczka
smarujemy przecierem pomidorowym/ketchupem. I ozdabiamy ulubionymi warzywami.
Na wierzchu posypujemy przyprawami i ziołami. Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika i pieczemy przez ok 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu pizzerek ,
posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym
domowej roboty.
Sos
pomidorowy:
Kroimy
pomidory w kosteczkę , dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy na małym ogniu ,
dodajemy przyprawy ( sól,pieprz), zioła
: bazylię,oregano. Dusimy, mieszamy. Następnie przelewamy do miseczki i
ozdabiamy ziołami i natką pietruszki. Podajemy z gorącymi pizzerkami.
Zapraszam
do wypróbowania przepisu na pyszne wykorzystanie ciasta francuskiego. Stwórzcie
swoje, oryginalne, chrupiące mini pizze i zaskoczcie najbliższych. Zaproście
najbliższą osobę i poczęstujcie taką kolorową przystawką. Niech ta kolacja będzie
wyjątkowa. W kolejnym poście przedstawię pomysł na pyszne , słodkie ,
francuskie ciasteczka.
Komentarze
Prześlij komentarz