Mini pizzerki francuskie





Kolorowe, chrupiące, wegańskie, pyszne- Mini pizze francuskie. Przedstawiam Wam jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego. Tym razem przepis szczególnie dla Wielbicieli tradycyjnej pizzy. Bedzie to zdecydowanie alternatywa i ciekawa koncepcja, na przystawkę na  urodzinowym przyjęciu, kolacji. Sprawdzi się również jako przekąska do zabrania do kina albo pyszny obiad na wynos do pracy.
Stwórzcie kolorowe , warzywne pizzerki i zaskoczcie najbliższych, szczególnie wielbicieli pizzy.
  

 

    
 

Składniki:

Wegański arkusz ciasta francuskiego
Przecier pomidorowy /ketchup
Ulubione warzywa:
Kolorowa papryka, czerwona fasolka z puszki, kukurydza konserwowa, pomidorki koktajlowe, pieczarki, cebulka, oliwki itd
Zielona natka pietruszki
Przyprawy: sól, pieprz, zioła: oregano, bazylia

Przygotowanie:

Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy kółeczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykrojone kółeczka smarujemy przecierem pomidorowym/ketchupem. I ozdabiamy ulubionymi warzywami. Na wierzchu posypujemy przyprawami i ziołami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu pizzerek , posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Podajemy na ciepło z sosem pomidorowym domowej roboty.

Sos pomidorowy:

Kroimy pomidory w kosteczkę , dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy na małym ogniu , dodajemy przyprawy ( sól,pieprz),  zioła : bazylię,oregano. Dusimy, mieszamy. Następnie przelewamy do miseczki i ozdabiamy ziołami i natką pietruszki. Podajemy z gorącymi pizzerkami.


Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne wykorzystanie ciasta francuskiego. Stwórzcie swoje, oryginalne, chrupiące mini pizze i zaskoczcie najbliższych. Zaproście najbliższą osobę i poczęstujcie taką kolorową przystawką. Niech ta kolacja będzie wyjątkowa. W kolejnym poście przedstawię pomysł na pyszne , słodkie , francuskie ciasteczka.

Komentarze