Francuskie ciasteczka z owocami

Słodkie, pysznie owocowe, z ulubionymi dodatkami. Przedstawiam kolejny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Tym razem ulubione owoce i dodatki zawinięte w cieście francuskim. Są przepyszne, kruchutkie , wegańskie.  Najlepiej smakują na ciepło z gorącym kakao albo herbatką. Niesamowiy zapach unoszący się podczas pieczenia rozprzestrzenia się po całym mieszkaniu. Będziecie z niecierpliwością wyczekiwać ich upieczenia. Przygotujecie je w zaledwie kilka minut , a smakiem i aromatem podbiją Wasze podniebienia. Zapraszam do wspólnego stworzenia przepysznych ciasteczek do porannej kawy.

  

  

 

  

Składniki:

  • Wegański arkusz ciasta francuskiego
  • Owoce pokrojone w plasterki
  • Ulubione dodatki: rozpuszczona gorzka czekolada, masło orzechowe itd


Przygotowanie:

Rozwijamy ciasto francuskie na stolnicę. Następnie dzielimy ciasto na małe prostokąty ( powinno wyjść ok 12 sztuk). Przekładamy na blachę wyłożoną  papierem do pieczenia. W kolejności robimy delikatne  pionowe nacięcia, (zostawiając wolne brzegi), ku górnej połówki każdego prostokąta. Poniżej dodajemy ulubione dodatki - np łyżeczkę roztopionej czekolady, masła orzechowego i na wierzch pokrojone ulubione owoce. Następnie składamy na pół nasze ciasteczka , ugniatając palcami dokładnie brzegi. Możemy dodatkowo zrobić falbankę widelcem ( wtedy zabezpieczemy ciasteczka przed wpłynięciem  naszych użytych dodatków. )
Gotowe ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 30 min. I z niecierpliwością wyczekujemy kiedy będziemy mogli zajadać jeszcze na gorąco w towarzystwie kawy , herbatki czy kakao.

Zapraszam do wypróbowania kolejnego przepisu na szybkie wykorzystanie ciasta francuskiego. Ciasteczka są przepyszne w smaku, robi się je bardzo szybko. Owocowym, słodkim smakiem i zapachem uzależniają i gwarantuję- osłodzą Wam każdy poranek!


Komentarze

  1. Uwielbiam ciasto francuskie, jest mega praktyczne. Ale nigdy nie robiłam na słodko zwykle pakowałam w nie kurczaka i różne dodatki, np, kurki i szynkę parmeńską albo ser i ananasa.
    Kiedyś też wykorzystałam je do zrobienia czegoś ala pizza. Opcję na słodko też wypróbuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że pomysł Ci się podoba zachęcam do zrobienia i zapraszam na ten wpis gdzie ciasto francuskie wykorzystane zostało do mini Pizzerek :) https://strawberryskyvegan.blogspot.com/2017/11/mini-pizzerki-francuskie.html

      Usuń
  2. właśnie szukam kulinarnych inspiracji na dziś, więc świetnie się składa, że do Ciebie trafiłam. Na pewno będzie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym zjadła ale jestem leniem haha

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz