Francuskie ciasteczka z owocami
Słodkie,
pysznie owocowe, z ulubionymi dodatkami. Przedstawiam kolejny pomysł na
wykorzystanie ciasta francuskiego. Tym razem ulubione owoce i dodatki zawinięte
w cieście francuskim. Są przepyszne, kruchutkie , wegańskie. Najlepiej smakują na ciepło z gorącym kakao
albo herbatką. Niesamowiy zapach unoszący się podczas pieczenia rozprzestrzenia
się po całym mieszkaniu. Będziecie z niecierpliwością wyczekiwać ich
upieczenia. Przygotujecie je w zaledwie kilka minut , a smakiem i aromatem
podbiją Wasze podniebienia. Zapraszam do wspólnego stworzenia przepysznych
ciasteczek do porannej kawy.
Składniki:
- Wegański arkusz ciasta francuskiego
- Owoce pokrojone w plasterki
- Ulubione dodatki: rozpuszczona gorzka czekolada, masło orzechowe itd
Przygotowanie:
Rozwijamy
ciasto francuskie na stolnicę. Następnie dzielimy ciasto na małe prostokąty (
powinno wyjść ok 12 sztuk). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kolejności robimy
delikatne pionowe nacięcia, (zostawiając
wolne brzegi), ku górnej połówki każdego prostokąta. Poniżej dodajemy ulubione
dodatki - np łyżeczkę roztopionej czekolady, masła orzechowego i na wierzch
pokrojone ulubione owoce. Następnie składamy na pół nasze ciasteczka , ugniatając
palcami dokładnie brzegi. Możemy dodatkowo zrobić falbankę widelcem ( wtedy
zabezpieczemy ciasteczka przed wpłynięciem
naszych użytych dodatków. )
Gotowe
ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 30
min. I z niecierpliwością wyczekujemy kiedy będziemy mogli zajadać jeszcze na
gorąco w towarzystwie kawy , herbatki czy kakao.
Zapraszam
do wypróbowania kolejnego przepisu na szybkie wykorzystanie ciasta
francuskiego. Ciasteczka są przepyszne w smaku, robi się je bardzo szybko.
Owocowym, słodkim smakiem i zapachem uzależniają i gwarantuję- osłodzą Wam każdy
poranek!
ale pychotka! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie, jest mega praktyczne. Ale nigdy nie robiłam na słodko zwykle pakowałam w nie kurczaka i różne dodatki, np, kurki i szynkę parmeńską albo ser i ananasa.
OdpowiedzUsuńKiedyś też wykorzystałam je do zrobienia czegoś ala pizza. Opcję na słodko też wypróbuję.
Pozdrawiam
Cieszę się że pomysł Ci się podoba zachęcam do zrobienia i zapraszam na ten wpis gdzie ciasto francuskie wykorzystane zostało do mini Pizzerek :) https://strawberryskyvegan.blogspot.com/2017/11/mini-pizzerki-francuskie.html
Usuńwłaśnie szukam kulinarnych inspiracji na dziś, więc świetnie się składa, że do Ciebie trafiłam. Na pewno będzie pysznie!
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła ale jestem leniem haha
OdpowiedzUsuń