Czekoladowy, kremowy budyń jaglany


Aksamitny ,bardzo czekoladowy z nutą korzenną, z ulubionymi dodatkami. Wegański, pysznie słodki i co najważniejsze bez dodatku mąki ,białego cukru i ulepszaczy. Czas na jaglany budyń czekoladowy idealny na zimne ,jesienne i zimowe wieczory. Zapraszam do przygotowania rozgrzewającego i równie pysznego deseru.

 

 
Składniki:


  • Szklanka ugotowanej (na mleku roślinnym ) kaszy jaglanej
  • 1 dojrzały banan
  • 4 łyżki kakao
  • Pół szklanki mleka roślinnego
  • Pół łyżeczki przyprawy do pierników
  • Łyżka masła orzechowego
  • Łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • Ulubione dodatki do podania: domowa konfitura, masło orzechowe, świeże owoce, pokruszone ciasteczka korzenne , połamana gorzka czekolada itd.

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy na mleku roślinnym do miękkości. Następnie blendujemy z mlekiem roślinnym ,bananem,ksylitolem i olejem kokosowym. W kolejności dodajemy masło orzechowe, kakao i przyprawę do piernika. Blendujemy do uzyskania gładkiej ,kremowej i aksamitnej masy. Następnie przygotowujemy ulubione dodatki. Przelewamy do miseczek bądź pucharkow i podajemy ,ozdabiając dodatkami.

Zapraszam do przygotowania zdrowego, słodkiego i  pysznego deseru jakim jest budyń jaglany z dodatkami. Umilcie sobie zimne , jesienne wieczory i częstujcie najbliższych.

Komentarze

Prześlij komentarz