Czekoladowy, kremowy budyń jaglany
Aksamitny ,bardzo czekoladowy z nutą korzenną, z ulubionymi dodatkami. Wegański, pysznie słodki i co najważniejsze bez dodatku mąki ,białego cukru i ulepszaczy. Czas na jaglany budyń czekoladowy idealny na zimne ,jesienne i zimowe wieczory. Zapraszam do przygotowania rozgrzewającego i równie pysznego deseru.
Składniki:
- Szklanka ugotowanej (na mleku roślinnym ) kaszy jaglanej
- 1 dojrzały banan
- 4 łyżki kakao
- Pół szklanki mleka roślinnego
- Pół łyżeczki przyprawy do pierników
- Łyżka masła orzechowego
- Łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- Ulubione dodatki do podania: domowa konfitura, masło orzechowe, świeże owoce, pokruszone ciasteczka korzenne , połamana gorzka czekolada itd.
Przygotowanie:
Kaszę
gotujemy na mleku roślinnym do miękkości. Następnie blendujemy z mlekiem roślinnym
,bananem,ksylitolem i olejem kokosowym. W kolejności dodajemy masło orzechowe,
kakao i przyprawę do piernika. Blendujemy do uzyskania gładkiej ,kremowej i
aksamitnej masy. Następnie przygotowujemy ulubione dodatki. Przelewamy do
miseczek bądź pucharkow i podajemy ,ozdabiając dodatkami.
Zapraszam
do przygotowania zdrowego, słodkiego i
pysznego deseru jakim jest budyń jaglany z dodatkami. Umilcie sobie
zimne , jesienne wieczory i częstujcie najbliższych.
Musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńzapisuję i zrobie rodzince niedługo <3
OdpowiedzUsuń