Wegańskie knedle ze śliwkami z sosem waniliowym



Słodkie śliwki otulone miękkim i aksamitnym ciastem. Bardzo delikatne w smaku. Idealne na obiad , deser i kolację. Potrzebujemy tylko kilku składników ,by stworzyć pyszne ,szybkie , śliwkowe danie. Przepis jest bardzo prosty. Zapraszam wszystkich do przygotowania, możecie zachęcić również najmłodszych do lepienia knedli.


 

  
Potrzebujemy:

 1 kg ziemniaków
śliwki najlepiej węgierki
Ok 250 g mąki ziemniaczanej
Ok 50 g mąki ryżowej (może być również owsiana albo zwykła pszenna)
szczypta soli
Śmietanka wegańska ryżowa, sojowa , jogurt naturalny sojowy bez dodatków albo deserek waniliowy alpro
Ziarenka prawdziwej laski wanilii

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu rozgniatamy dokładnie ziemniaki i odstawiamy do ostudzenia. Następnie  myjemy i wydrążamy śliwki z pestek. W międzyczasie zagotowujemy wodę w dużym garnku z odrobiną soli. Kiedy ziemniaki są już ostudzone, dodajemy dwie mąki  i zagniatamy na delikatną, miękką i aksamitną masę. W razie potrzeby dodajemy na tyle mąki  by ciasto nie lepiło się do rąk. Kiedy ciasto mamy gotowe dzielimy je na dwie części. Następnie robimy wałeczki i kroimy w grubsze kopytka. Rozpłaszczamy każdy kawałeczek ciasta , wkladamy całą ,wydrążoną śliwkę i lepimy knedle. Należy uformować kulki. Gotowe knedle po kilka sztuk wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na mniejszym ogniu do wypłynięcia.
Przygotowujemy sos do polania knedli.
Śmietankę wegańską lub jogurt sojowy przekładamy do miseczki, dodajemy ziarenka laski wanilii i dokładnie mieszamy. Możemy również użyć gotowego deserku alpro waniliowego.
Ugotowane knedle przekładamy na talerz ,polewamy waniliowym sosem i zajadamy.

Zapraszam do wypróbowania przepisu i przygotowania pysznych i delikatnych knedli , sprawdzą się na każdy posiłek nawet na deser lub podwieczorek. Połączenie słodkich śliwek ,delikatnego ciasta z aksamitnym sosem waniliowym na pewno posmakuje nawet najmłodszych. Życzę wszystkim smacznego i zapraszam na kolejny wpis.


Komentarze