Wegańskie knedle ze śliwkami z sosem waniliowym
Słodkie
śliwki otulone miękkim i aksamitnym ciastem. Bardzo delikatne w smaku. Idealne
na obiad , deser i kolację. Potrzebujemy tylko kilku składników ,by stworzyć
pyszne ,szybkie , śliwkowe danie. Przepis jest bardzo prosty. Zapraszam
wszystkich do przygotowania, możecie zachęcić również najmłodszych do lepienia
knedli.
Potrzebujemy:
1 kg ziemniaków
śliwki
najlepiej węgierki
Ok
250 g mąki ziemniaczanej
Ok
50 g mąki ryżowej (może być również owsiana albo zwykła pszenna)
szczypta
soli
Śmietanka
wegańska ryżowa, sojowa , jogurt naturalny sojowy bez dodatków albo deserek
waniliowy alpro
Ziarenka
prawdziwej laski wanilii
Przygotowanie:
Gotujemy
ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu rozgniatamy dokładnie
ziemniaki i odstawiamy do ostudzenia. Następnie
myjemy i wydrążamy śliwki z pestek. W międzyczasie zagotowujemy wodę w
dużym garnku z odrobiną soli. Kiedy ziemniaki są już ostudzone, dodajemy dwie mąki i zagniatamy na delikatną, miękką i aksamitną
masę. W razie potrzeby dodajemy na tyle mąki
by ciasto nie lepiło się do rąk. Kiedy ciasto mamy gotowe dzielimy je na
dwie części. Następnie robimy wałeczki i kroimy w grubsze kopytka. Rozpłaszczamy
każdy kawałeczek ciasta , wkladamy całą ,wydrążoną śliwkę i lepimy knedle. Należy
uformować kulki. Gotowe knedle po kilka sztuk wrzucamy do wrzącej wody i
gotujemy na mniejszym ogniu do wypłynięcia.
Przygotowujemy
sos do polania knedli.
Śmietankę
wegańską lub jogurt sojowy przekładamy do miseczki, dodajemy ziarenka laski
wanilii i dokładnie mieszamy. Możemy również użyć gotowego deserku alpro
waniliowego.
Ugotowane
knedle przekładamy na talerz ,polewamy waniliowym sosem i zajadamy.
Zapraszam
do wypróbowania przepisu i przygotowania pysznych i delikatnych knedli ,
sprawdzą się na każdy posiłek nawet na deser lub podwieczorek. Połączenie słodkich
śliwek ,delikatnego ciasta z aksamitnym sosem waniliowym na pewno posmakuje
nawet najmłodszych. Życzę wszystkim smacznego i zapraszam na kolejny wpis.
Komentarze
Prześlij komentarz