Śniadaniowe pancakes owsiano-bananowe




Jestem wielbicielką śniadań na słodko, w szczególności pysznych pancakes. Wegańskie, pożywne, zdrowe, robione w zaledwie kilka minut polecają się na pełnowartościowe śniadanie. Delikatne i puszyste, owsiano- bananowe placuszki  w połączeniu z ulubionymi i zdrowymi dodatkami, stanowią idealny pierwszy posiłek dnia.
Zapraszam do przygotowania w kilka minut śniadaniowych pancakes z Waszymi ulubionymi dodatkami.

 



Składniki:

  • 1 rozgnieciony , dojrzały banan
  • 1 szklanka mąki owsianej ( zmielonych płatków owsianych)
  • 1 szklanka mleka roślinnego ( najlepiej owsianego albo sojowego)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • Olej kokosowy do smażenia
  • Ulubione dodatki: domowa nutella ,owoce na gorąco:( truskawki, wiśnie), czekolada gorzka, wiórki kokosowe, masło orzechowe , mus jabłkowy, świeże ,sezonowe owoce itd.

Przygotowanie:

Rozgniatamy dokładnie banana. Następnie do miski wsypujemy mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dodajemy rozgniecionego banana i mleko roślinne. Całość dokładnie i energicznie mieszamy albo blendujemy. Kiedy nasza masa jest  gęsta (w konsystencji śmietany), zabieramy się za smażenie małych placuszków. Na patelnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy na małym ogniu, z jednej i drugiej strony do zarumienia.

Domowa Nutella czekoladowa:


  •  Paczka suszonych daktyli
  • Tabliczka gorzkiej czekolady (dobrej jakości z dużą zawartością kakao)
  • Kilka łyżek mleka roślinnego

Daktyle zalewamy wrzącą wodą. Następnie odcedzamy wodę. Roztapiamy gorzką czekoladę. Do miski przekładamy daktyle, roztopioną czekoladę i mleko i dokładnie blendujemy. Możemy dodać pokruszone orzechy- najlepiej laskowe.

Truskawki na gorąco:

Mrożone truskawki albo inne owoce (np wiśnie wydrylowane) przekładamy do rondelka, dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy na małym ogniu ,mieszając. Możemy dodać odrobinę ksylitolu albo cukru trzcinowego.
Kiedy owoce się rozmrożą, odstawiamy i przekładamy do miseczki.

Na talerz przekładamy kilka sztuk naszych pancakes ,ozdabiamy przygotowanymi dodatkami (polewamy domową nutellą, owocami na gorąco, posypujemy kokosem, dodajemy świeże owoce np pokrojonego banana itd). I zajadamy, najlepiej smakują w towarzystwie porannej kawy 😉


Zapraszam wszystkich do przygotowania śniadaniowych, owsiano-bananowych pancakes i wspólnej zabawy przy dobieraniu składników. Stwórzcie swoje wersje z ulubionymi dodatkami i  pochwalcie się zdjęciami. 😉 Już życzę Wam pysznego śniadania i zacznijcie dzień z uśmiechem! 😉


Komentarze