Śniadaniowe pancakes owsiano-bananowe
Jestem
wielbicielką śniadań na słodko, w szczególności pysznych pancakes. Wegańskie,
pożywne, zdrowe, robione w zaledwie kilka minut polecają się na pełnowartościowe
śniadanie. Delikatne i puszyste, owsiano- bananowe placuszki w połączeniu z ulubionymi i zdrowymi
dodatkami, stanowią idealny pierwszy posiłek dnia.
Zapraszam
do przygotowania w kilka minut śniadaniowych pancakes z Waszymi ulubionymi
dodatkami.
Składniki:
- 1 rozgnieciony , dojrzały banan
- 1 szklanka mąki owsianej ( zmielonych płatków owsianych)
- 1 szklanka mleka roślinnego ( najlepiej owsianego albo sojowego)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody
- Szczypta soli
- Olej kokosowy do smażenia
- Ulubione dodatki: domowa nutella ,owoce na gorąco:( truskawki, wiśnie), czekolada gorzka, wiórki kokosowe, masło orzechowe , mus jabłkowy, świeże ,sezonowe owoce itd.
Przygotowanie:
Rozgniatamy
dokładnie banana. Następnie do miski wsypujemy mąkę owsianą, proszek do
pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dodajemy rozgniecionego banana i mleko roślinne.
Całość dokładnie i energicznie mieszamy albo blendujemy. Kiedy nasza masa
jest gęsta (w konsystencji śmietany),
zabieramy się za smażenie małych placuszków. Na patelnie rozgrzewamy niewielką
ilość oleju kokosowego i smażymy na małym ogniu, z jednej i drugiej strony do
zarumienia.
Domowa
Nutella czekoladowa:
- Paczka suszonych daktyli
- Tabliczka gorzkiej czekolady (dobrej jakości z dużą zawartością kakao)
- Kilka łyżek mleka roślinnego
Daktyle
zalewamy wrzącą wodą. Następnie odcedzamy wodę. Roztapiamy gorzką czekoladę. Do
miski przekładamy daktyle, roztopioną czekoladę i mleko i dokładnie blendujemy.
Możemy dodać pokruszone orzechy- najlepiej laskowe.
Truskawki
na gorąco:
Mrożone
truskawki albo inne owoce (np wiśnie wydrylowane) przekładamy do rondelka,
dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy na małym ogniu ,mieszając. Możemy dodać
odrobinę ksylitolu albo cukru trzcinowego.
Kiedy
owoce się rozmrożą, odstawiamy i przekładamy do miseczki.
Na
talerz przekładamy kilka sztuk naszych pancakes ,ozdabiamy przygotowanymi
dodatkami (polewamy domową nutellą, owocami na gorąco, posypujemy kokosem,
dodajemy świeże owoce np pokrojonego banana itd). I zajadamy, najlepiej smakują
w towarzystwie porannej kawy 😉
Zapraszam
wszystkich do przygotowania śniadaniowych, owsiano-bananowych pancakes i
wspólnej zabawy przy dobieraniu składników. Stwórzcie swoje wersje z ulubionymi
dodatkami i pochwalcie się zdjęciami. 😉
Już życzę Wam pysznego śniadania i zacznijcie dzień z uśmiechem! 😉
Komentarze
Prześlij komentarz