Marchewkowe kluski śląskie z kurkumą


Kolorowe, słoneczne , pięknie prezentują się na talerzu. W dodatku przepyszne w smaku, wegańskie i zdrowe. Możemy je zajadać bez wyrzutów sumienia. Ciekawe połączenie marchewki z kurkumą są idealną alternatywą do tradycyjnych klusek. Wyglądem i smakiem zachęcą niejadków. Wprowadźmy odrobinę słońca do kuchni. 😉 Zapraszam do wypróbowania przepisu. 

 
 

Składniki:

1 kg ziemniaków
Ok 1,5 szkl mąki ziemniaczanej
Ok 4 łyżek mąki owsianej ( sprawdzi się również ryżowa albo zwykła pszenna)
Szklanka puree z marchewki
Kurkuma -1 łyżeczka
Sól,pieprz do smaku
Zioła
Świeża bazylia, natka pietruszki

Przygotowanie:

Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Następnie dokładnie rozgniatamy i studzimy.
Przygotowujemy puree z marchewki:  ok 4 marchewki obieramy i kroimy w kostkę i gotujemy pod przykryciem z odrobiną wody. Następnie dokładnie blendujemy i studzimy.
Ziemniaki przekładamy na stolnicę. Dodajemy puree z marchewki, przyprawy: sól ,pieprz,kurkumę,zioła i  mąki i dokładnie zagniatamy ciasto do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy mąki. (Masa nie powinna kleić się do rąk). Kiedy nasze ciasto nabrało słonecznego koloru ,tworzymy piękne kuleczki-kluski z dziurką. Zagotowujemy wodę w dużym garnku z odrobiną soli i oleju. Przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na niewielkim ogniu. Po wypłynięciu wyciągamy. Podajemy ze świeżą bazylią ,zieloną pietruszką.
Do klusek możemy również przygotować pyszny sos np z borowików szlachetnych. 
(Przepis znajduje się na blogu Wegański Sosik z borowików szlachetnych )

Zapraszam wszystkich do przygotowania kolorowego i słonecznego dania, które na pewno poprawi humor w ponury ,jesienny dzień i doda odrobinę koloru na nasze talerze .


Komentarze