Marchewkowe kluski śląskie z kurkumą
Kolorowe,
słoneczne , pięknie prezentują się na talerzu. W dodatku przepyszne w smaku,
wegańskie i zdrowe. Możemy je zajadać bez wyrzutów sumienia. Ciekawe połączenie
marchewki z kurkumą są idealną alternatywą do tradycyjnych klusek. Wyglądem i
smakiem zachęcą niejadków. Wprowadźmy odrobinę słońca do kuchni. 😉
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
1
kg ziemniaków
Ok
1,5 szkl mąki ziemniaczanej
Ok
4 łyżek mąki owsianej ( sprawdzi się również ryżowa albo zwykła pszenna)
Szklanka
puree z marchewki
Kurkuma
-1 łyżeczka
Sól,pieprz
do smaku
Zioła
Świeża
bazylia, natka pietruszki
Przygotowanie:
Gotujemy
ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Następnie dokładnie rozgniatamy i studzimy.
Przygotowujemy
puree z marchewki: ok 4 marchewki
obieramy i kroimy w kostkę i gotujemy pod przykryciem z odrobiną wody. Następnie
dokładnie blendujemy i studzimy.
Ziemniaki
przekładamy na stolnicę. Dodajemy puree z marchewki, przyprawy: sól
,pieprz,kurkumę,zioła i mąki i dokładnie
zagniatamy ciasto do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy mąki.
(Masa nie powinna kleić się do rąk). Kiedy nasze ciasto nabrało słonecznego
koloru ,tworzymy piękne kuleczki-kluski z dziurką. Zagotowujemy wodę w dużym
garnku z odrobiną soli i oleju. Przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej wody i
gotujemy na niewielkim ogniu. Po wypłynięciu wyciągamy. Podajemy ze świeżą
bazylią ,zieloną pietruszką.
Do
klusek możemy również przygotować pyszny sos np z borowików szlachetnych.
(Przepis znajduje się na blogu Wegański Sosik z borowików szlachetnych )
(Przepis znajduje się na blogu Wegański Sosik z borowików szlachetnych )
Zapraszam
wszystkich do przygotowania kolorowego i słonecznego dania, które na pewno
poprawi humor w ponury ,jesienny dzień i doda odrobinę koloru na nasze talerze
.
Komentarze
Prześlij komentarz