Jesienna tofucznica z prawdziwkami
Przedstawiam Wam kolejny pomysł na pyszne, jesienne śniadanie z grzybkami w roli głównej. Dorodne prawdziwki zebrane prosto z lasu , świeże warzywa i naturalne tofu i przyprawy- z użyciem tych składników stworzycie zdrowe,rozgrzewające danie, które z pewnością pozytywnie zaskoczy i zachwyci nie tylko wegan. Sprawdzi się idealnie na chłodny poranek bądź wieczór -jako rozgrzewająca kolacja. Zapraszam do wypróbowania przepisu na jesienną tofucznicę.
Składniki:
- Kilka sztuk dorodnych prawdziwków
- Pomidorki, (najlepiej kolorowe koktajlowe albo pokrojony pomidor malinowy)
- Opakowanie naturalnego tofu
- 1 cebulka
- Świeża natka pietruszki
- Przyprawy:
- (Łyżeczka kurkumy ,sól, pieprz ,odrobina pieprzu cayenne)
- Świeża bazylia
- Wegańska margaryna albo olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzybki
czyścimy,myjemy i kroimy w plasterki.
Kroimy
w drobną kostkę cebulkę.
Na
rozgrzaną margarynę bądż olej , wrzucamy cebulkę i Grzybki. Całość smażymy na
małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Tofu
przekładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy widelcem.
Pomidorki
koktajlowe kroimy na pół.
Po
kilku minutach smażenia grzybków z cebulką, dodajemy rozdrobnione tofu i
pokrojone pomidorki. Następnie dodajemy przyprawy - kurkumę, sól i pieprz
cayenne. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy na małym ogniu.
Na
sam koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Gotową
tofucznicę wykładamy na talerze, ozdabiamy bazylią i zajadamy.
Mam
nadzieję , że przepis Was zaciekawił i stworzycie taką tofucznicę dla Was
samych i poczęstujecie najbliższych. Zapewne umilicie sobie chłodny poranek bądź
jesienny wieczór, zajadając wspólnie takie pyszne , zdrowe,pełnowartościowe i
rozgrzewające danie,popijąc gorącą herbatą. Zachęcam do wypróbowania i
zapraszam na kolejne przepisy!
Komentarze
Prześlij komentarz