Jesienna tofucznica z prawdziwkami



Przedstawiam Wam kolejny pomysł na pyszne, jesienne śniadanie z grzybkami w roli głównej. Dorodne prawdziwki zebrane prosto z lasu , świeże warzywa i naturalne tofu i przyprawy- z użyciem tych składników stworzycie zdrowe,rozgrzewające danie, które z pewnością pozytywnie zaskoczy i zachwyci nie tylko wegan. Sprawdzi się idealnie na chłodny poranek bądź wieczór -jako rozgrzewająca kolacja. Zapraszam do wypróbowania przepisu na jesienną tofucznicę.

 

 

 

Składniki:

  • Kilka sztuk dorodnych prawdziwków
  • Pomidorki, (najlepiej kolorowe koktajlowe albo pokrojony pomidor malinowy)
  • Opakowanie naturalnego tofu
  • 1 cebulka
  • Świeża natka pietruszki
  • Przyprawy: 
  • (Łyżeczka kurkumy ,sól, pieprz ,odrobina pieprzu cayenne)
  • Świeża bazylia
  • Wegańska margaryna albo olej do smażenia

Przygotowanie:

Grzybki czyścimy,myjemy i kroimy w plasterki.
Kroimy w drobną kostkę cebulkę.
Na rozgrzaną margarynę bądż olej , wrzucamy cebulkę i Grzybki. Całość smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Tofu przekładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy widelcem.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
Po kilku minutach smażenia grzybków z cebulką, dodajemy rozdrobnione tofu i pokrojone pomidorki. Następnie dodajemy przyprawy - kurkumę, sól i pieprz cayenne. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy na małym ogniu.
Na sam koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Gotową tofucznicę wykładamy na talerze, ozdabiamy bazylią i zajadamy.

Mam nadzieję , że przepis Was zaciekawił i stworzycie taką tofucznicę dla Was samych i poczęstujecie najbliższych. Zapewne umilicie sobie chłodny poranek bądź jesienny wieczór, zajadając wspólnie takie pyszne , zdrowe,pełnowartościowe i rozgrzewające danie,popijąc gorącą herbatą. Zachęcam do wypróbowania i zapraszam na kolejne przepisy!


Komentarze