Wegański sosik z Borowików Szlachetnych w chlebku.
Jesień
przywitała nas piękną aurą , tworząc specyficzny, nostalgiczny klimat. Kolorowe
drzewa, brązowe kasztany, dojrzewająca jarzębina- dodają bajkowego uroku naszej
otaczającej naturze. O tej porze roku, tradycyjnie wybrałam się do lasu na
zbiory leśnych darów i zebrałam piękne okazy dorodnych grzybków, które
wykorzystam w kuchni do różnych potraw. Na początek przedstawię Wam pyszny
,kremowy sosik z Borowików w chrupiącym chlebku. Zapraszam do wspólnego
przygotowania na wyjątkowy rodzinny obiad albo na melancholijny wieczór jako
rozgrzewająca kolacja.
Kilka
sztuk dorodnych Borowików Szlachetnych
1
duża cebula
Wegańska
margaryna do smażenia
3 łyżki Śmietanki sojowej wegańskiej lub
jogurt sojowy naturalny kremowy
Przyprawy:
sól, pieprz
Pokrojona
drobno natka pietruszki
Chlebek
do zup (można kupić bezpośrednio albo
zamówić w piekarni)
Obieramy
i dokładnie czyścimy grzyby. Porządnie płuczemy i kroimy w plasterki.
Obgotowujemy
w wodzie.
Przygotowujemy
cebulkę- kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanej wegańskiej
margarynie najlepiej w rondelku. Następnie dodajemy obgotowane grzyby
,podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Dodajemy przyprawy sól i pieprz do
smaku. Pod sam koniec duszenia dodajemy ok 3 łyżek śmietanki wegańskiej albo
jogurtu naturalnego sojowego. Ja dodałam jogurt- sosik wyszedł bardzo kremowy i
aksamitny. Mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę do połączenia się smaków.
Przygotowujemy
nasze miseczki chlebowe. Delikatnie wycinamy pokrywkę chlebową i wydrążamy chlebek ze środka i wstawiamy do
nagrzanego piekarnika.
Kiedy
chlebek będzie zagrzany i chrupiący ,wlewamy do niego gorący sos i posypujemy
natką pietruszki.
Tak
przygotowany, rozgrzewający sosik w chlebku będzie idealny na jesienny, chłodny dzień. Takie połączenie składników,
aksamitny i kremowy sos w chrupiącym chlebku na pewno zaskoczy wszystkich i
umili nie jeden wieczór. Zapraszam do wypróbowania i podania tak wyjątkowo.
Niebawem kolejne przepisy z grzybkami w roli głównej.
Komentarze
Prześlij komentarz