Tofurnik na herbatnikowym spodzie , z kremową , ,,serową " masą i kołderką czekoladowo-migdałową
Przedstawiam
Wam kolejną propozycję słodkiego deseru do porannej kawy.
Tym
razem będzie to Tofurnik- wegański sernik na bazie tofu. Zapraszam do
wypróbowania nie tylko wegan, gwarantuję że posmakuje nawet fanom tradycyjnych
serników.
Spód:
Pół
opakowania dużego opakowania wegańskich herbatników (użyłam z Lidla)
1/
2 szklanki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki
kakao lub karobu
Rozdrabniamy
na pył herbatniki i łączymy z kakao i roztopionym olejem kokosowym. Następnie
wykładamy okrągłe dno tortownicy.
Masa
,,serowa" :
2
opakowania serków Tofu (poo 200 g)
1
wyciśnięta cytryna + starta skórka
1/2
szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1
puszka mleczka kokosowego(stała część)
Ziarenka prawdziwej laski wanilii
2 łyżki
ksylitolu
2 łyżki
syropu z agawy
Serki
Tofu dokładnie odsączamy i blendujemy z sokiem cytryny ,kaszą jaglaną
,ksylitolem,syropem z agawy i dodajemy
stałą część mleczka kokosowego i jeszcze chwilkę blendujemy do powstania
kremowej masy. Dodajemy startą skórkę cytryny i laskę wanilii i mieszamy.
Wylewamy masę na ciasteczkowe dno.
Tak
przygotowane ciastko wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 45
minut w 180 stopniach.
W
międzyczasie zabieramy się za czekoladową polewę.
Kołderka
czekoladowa:
1
puszka mleczka kokosowego
1
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki
ksylitolu
W
rondelku podgrzewamy stałą część mleczka kokosowego ,dodajemy kosteczki
gorzkiej czekolady,ksylitol i podgrzewamy na małym ogniu caly czas mieszając do
kremowej konsystencji . Kiedy masa zgęstnieje i składniki się połączą
odstawiamy.
Po
upieczeniu i wystudzeniu tofurnika oblewany przygotowaną ,czekoladową polewą
,posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy
ulubionymi owocami. U mnie oczywiście dominują truskawki
Zapraszam
wszystkich do wypróbowania przepisu. Jest szybki i prosty . A ciacho wychodzi
nieziemsko pyszne.Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Na pewno zaskoczycie
nim najbliższych ,kiedy dowiedzą się , że nie ma w nim ani odrobiny prawdziwego
sera.
Nie
zwlekajcie i przygotujcie tofurnik do porannej kawy
Komentarze
Prześlij komentarz