Ciasto ,,Zielona Łąka "



Zielone ,kolorowe, pyszne i wegańskie.
Kiedy pachnie jesienią i za oknem szaro i ponuro -na przekór przygotujmy ciacho ,które odmieni ten dzień i poprawi humor 
Delikatne ,puszyste biszkoptowe,pokryte zielonym ,,mchem" ,przekładane słodką śmietanką kokosową i ozdobione granatem, malinami ,truskawkami oraz  jadalnymi ,kolorowymi kwiatami i miętą.
Zapraszam do wspólnego tworzenia ciasta pełnego barw 
,,Namalujmy " je wspólnie razem!




1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego  szpinaku
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczemia
szczypta soli
Opakowanie cukru  z prawdziwą wanilią
Pół  szklanki  cukru trzcinowego
Pół szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny

Zaczynamy od rozmrożenia szpinaku w rondelku na małym ogniu. Kiedy szpinak się rozmrozi odkładamy do ostygnięcia.
Do miski przekładamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,solą,cukrem,olejem. Wszystko mieszamy.
Następnie w szklance mleka sojowego dodajemy łyżeczkę sody i sok z cytryny-mieszamy. Dodajemy do masy i miksujemy razem z rozmrożonym szpinakiem, przez chwilę na najwyższych obrotach do połączenia składników.
Masę szybko wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 50 minut w 180 stopniach.

Śmietanka kokosowa:

2 puszki schłodzonego  mleka kokosowego w puszce
4 łyżki ksylitolu albo cukru pudru

Do miski przekładamy stałą część mleka kokosowego i ubijamy dokładnie z ksylitolem przez kilka minut.

Kiedy nasz zielony biszkopt jest już upieczony i wystudzony ,przekrajamy go na dwa płaty i przekładamy śmietanką kokosową.
Na górę odwracamy płat z najbardziej zieloną stroną i kruszymy w dłoniach odrobinę wydrążonego ciasta, tworząc ,,mech ".
Ozdabiamy owocami: granatem, malinami, truskawkami oraz wedle uznania kolorowymi,jadalnymi kwiatami i miętą , wtedy powstaje nasza ,,Zielona Łąka."
Wkładamy do lodówki i zajadamy na drugi dzień.


Zapraszam Was do przygotowania Zielonej Łąki , aby nacieszyć oczy i wprowadzić odrobinę słońca w jesienny poranek

Komentarze