Ciasto ,,Zielona Łąka "
Kiedy
pachnie jesienią i za oknem szaro i ponuro -na przekór przygotujmy ciacho
,które odmieni ten dzień i poprawi humor
Delikatne
,puszyste biszkoptowe,pokryte zielonym ,,mchem" ,przekładane słodką śmietanką
kokosową i ozdobione granatem, malinami ,truskawkami oraz jadalnymi ,kolorowymi kwiatami i miętą.
Zapraszam
do wspólnego tworzenia ciasta pełnego barw
1
opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
2
szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki
proszku do pieczemia
szczypta
soli
Opakowanie
cukru z prawdziwą wanilią
Pół szklanki
cukru trzcinowego
Pół
szklanki oleju
1
szklanka mleka sojowego
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
2 łyżki
soku z cytryny
Zaczynamy
od rozmrożenia szpinaku w rondelku na małym ogniu. Kiedy szpinak się rozmrozi
odkładamy do ostygnięcia.
Do
miski przekładamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,solą,cukrem,olejem.
Wszystko mieszamy.
Następnie
w szklance mleka sojowego dodajemy łyżeczkę sody i sok z cytryny-mieszamy.
Dodajemy do masy i miksujemy razem z rozmrożonym szpinakiem, przez chwilę na
najwyższych obrotach do połączenia składników.
Masę
szybko wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 50 minut w
180 stopniach.
Śmietanka
kokosowa:
2
puszki schłodzonego mleka kokosowego w
puszce
4 łyżki
ksylitolu albo cukru pudru
Do
miski przekładamy stałą część mleka kokosowego i ubijamy dokładnie z ksylitolem
przez kilka minut.
Kiedy
nasz zielony biszkopt jest już upieczony i wystudzony ,przekrajamy go na dwa płaty
i przekładamy śmietanką kokosową.
Na
górę odwracamy płat z najbardziej zieloną stroną i kruszymy w dłoniach odrobinę
wydrążonego ciasta, tworząc ,,mech ".
Ozdabiamy
owocami: granatem, malinami, truskawkami oraz wedle uznania
kolorowymi,jadalnymi kwiatami i miętą , wtedy powstaje nasza ,,Zielona Łąka."
Wkładamy
do lodówki i zajadamy na drugi dzień.
Zapraszam
Was do przygotowania Zielonej Łąki , aby nacieszyć oczy i wprowadzić odrobinę słońca
w jesienny poranek
Komentarze
Prześlij komentarz