Makaron czekoladowy na słodko z sosem jogurtowo-waniliowym z owocami i migdałami




Makarony zazwyczaj kojarzą się nam podawane na obiad czy kolację w wersji na słono, ostro, z różnymi gęstymi sosami lub z warzywami. A ja Wam przedstawię propozycję podania makaronu na słodko i to nie tylko na obiad czy kolację ale wersję śniadaniową.
Pyszny czekoladowy makaron z dodatkiem delikatnego sosu jogurtowego z prawdziwą wanilią ,z owocami i migdałami.

  

Pół paczki czekoladowego makaronu (wegańskiego dobrej jakości)
Naturalny jogurt sojowy bez dodatków
1 łyżka ksylitolu lub inne slodzidło
Nasiona prawdziwej laski wanilii
Owoce: truskawki,bórówki,maliny (mogą być rownież brzoskwinie)
Świeża mięta
Płatki migdałowe

Gotujemy makaron czekoladowy ( al dente) we wrzącej ,lekko osolonej wodzie. Następnie przygotowujemy sos jogurtowy.
Przekładamy kilka łyżek naturalnego jogurtu sojowego do miseczki ,dodajemy ksylitol, nasiona prawdziwej wanilii i dokładnie mieszamy by powstał kremowy sos bez grudek 
Następnie przekładamy ugotowany makaron na talerze ,polewamy sosem jogurtowym. Ładnie ozdabiamy owocami ,posypujemy płatkami migdałowymi (migdały możemy wcześniej uprażyć na suchej patelni). I na sam koniec dodajemy świeżą miętę.

 Takie danie makaronowe możemy podawać na śniadanie , deser , obiad czy kolację. Dla sympatyków makaronu będzie to prawdziwa słodka uczta. Na pewno takie śniadanie zaskoczy najbliższych i przekona niejadków do jedzenia .Takie słodkie rozpoczęcie dnia na pewno zwiastuje uśmiech przez cały dzień.
Zapraszam do wypróbowania



Komentarze